Kış Lastiği Zorunlu mu? Kış Lastiği Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?
Kış lastikleri, 7 dereceden daha soğuk hava koşulları için geliştirilmiştir. Sırt desenleri de zorlu kış koşulları için tasarlanmıştır. Karayolları Trafik Kanununun 65/A maddesine dayanılarak yılın belli dönemlerinde kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Kış Lastiği Uygulaması Hangi Tarihte Başlıyor?
Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre; kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralık’ta başlamaktadır. Kış lastiği kullanma zorunluluğu dört ay sonra; 1 Nisan tarihinde sona ermektedir. Kış lastiği yönetmeliği kapsamında valiliklerin bu tarihleri, 1 ay erkene çekebilme ve uzatabilme yetkisi bulunmaktadır.
Kış Lastiği Zorunluluğu Hangi İlleri Kapsıyor?
Kış lastiği zorunluluğu, şehirlerarası tüm karayollarında ve şehir içi ticari araçların tamamında uygulanmakla birlikte hususi araçlar için şehir içi uygulamalar valilik insiyatifindedir.
Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu?
Kış lastiği zorunluluğu, ülke karayollarında yük ve yolcu taşıyan tüm araçlar için uygulanmaktadır. Hem yabancı plakalı araçlar hem de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen motorlu araçlar için geçerlidir. Aracın ülke içinde tescil edilip edilmediği fark etmemektedir. Yalnızca; bazı özel araç tipleri, uygulamadan muaf tutulmuştur. 205/55R16 Lastik Fiyatlarını incelemeden ve kış lastiği satın almadan önce araç üreticisinin tavsiye ettiği orjinal ekipman lastik ebatının ne olduğu kontrol edilmelidir.
Kış Lastiği Zorunlu Olmayan Araçlar Hangileri?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre hazırlanan yönetmelikte; kış lastiği zorunluluğu dışında tutulan araçlar açıklanmıştır. Liste şu şekilde:
- Lastik tekerlekli traktörler
- İki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar
- Römork ve yarı römorkler
- Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait taşıtlar ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar
Kış Lastiği Takmama Cezası 2021
Kış lastiği uygulaması kurallarına uymayan işletenler için para cezası uygulanmaktadır. 2021 yılı kış lastiği takmama cezası 835 liradır. 1 Ocak 2022 itibarıyla bu cezanın güncelleneceği tahmin edilmektedir. Denetlemeler sırasında kış lastiği takılı olmayan araçların en yakın yerleşim birimine gitmesine izin verilmektedir. Trafik cezası tutanağı işletene kesileceği için şoförün lastik değişimi için en yakın yerleşim birimine gitmelerini teminen İzin Belgesi verilmektedir.
Kar Zinciri Kış Lastiği yerine Geçer mi?
Yönetmeliğe göre araçlarda patinaj zinciri kullanılması ya da bulundurulması, kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Yalnızca buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler, kış lastiği yerine geçer.
Kış Lastiği 4 Adet Zorunlu mu?
Kışlık lastik uygulaması sırasında; otomobil, minibüs ve kamyonetlerin tüm lastiklerinin ve stepnelerin kış lastiği olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçlarda ise çeker pozisyondaki tüm lastikler kış lastiği olmalıdır.
Kış Lastiği Yasal Diş Derinliği Kaç mm?
Kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği, minimum 1,6 mm olmalıdır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüsler için minimum kış lastiği yasal diş derinliği ise 4 mm’dir. Yönetmeliğe göre; lastik diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmelidir. Diş derinliği yeterli olmayan lastikler, sürüş güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Sürüş güvenliği için diş derinliği 4 mm’ye düşmeden 215/55R16 Lastik Fiyatları filtrelenmeli ve aracınıza uygun lastik ebatı satın alınmalıdır.
Kış Lastiği Denetimleri Nelerdir?
Kış lastiği zorunluluğu sırasında kullanılacak lastiklerin yanak bölgesinde M+S işaretlemesi ve 3PMSF (3 Zirveli Dağ Kar Tanesi) sembolünden en az biri yer almalıdır. Denetimler yapılırken aynı aksta içte yer alan lastiklerde M+S’in okunamaması durumunda; lastik deseninin uygun olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için Kış Lastiği Yönetmeliği içerisine örnek görseller eklenmiştir.
Yorum Yok